Zašto vaditi zub?

Posted in Oralna kirurgija, Top Ten


U današnje vrijeme rijetki su razlozi zbog kojih moramo vaditi zube. U većini slučajeva zub se može, unatoč velikoj boli koju prouzrokuje, liječiti i sačuvati u ustima još dugi niz godina. Međutim, ako je zub jako zahvaćen karijesom da se više ne može iskoristiti niti korijen zuba, kako bi se napravila nadogradnja, i ako je taj korijen uzročnik učestalih upala koje ugrožavaju zdravlje pacijenta, zub se mora izvaditi. Osim kao žarište infekcije, zub se vadi i u slučaju frakture korijena zuba, kad nije moguće učiniti apikotomiju, ili kad je fraktura u okolnoj kosti koja nosi zub, fraktura alveole. Zubi se vade i iz ortodotskih razloga, kako bi se napravilo mjesta za smještaj zuba kod provođenja ortodontske terapije, a vade se i u slučaju uznapredovale parodontoze.

Kad se vadi zub, obavezno se daje anestezija. U stomatologiji je to lokalna anestezija, odnosno provodna anestezija.  Ona umrtvljuje zub i okolno tkivo i traje 2 do 4 sata. Sasvim dovoljno da se izvadi zub.

Zubi se ne čupaju kliještima. Postoje metode kojima se zubi lagano rasklimaju, sve do trenutka kad se zahvate kliještima i lagano izvade  iz alveole. Cijeli postupak traje kratko kako bi se što manje oštetilo okolno tkivo koje će onda manje oteći i manje boliti.

Nakon vađenja zuba, rana se pregleda, očisti i prekrije sterilnom gazicom u koju se čvrsto zagrize i tako se drži oko 20 do 30 minuta.

Bitno je da se nakon vađenja uzme sredstvo protiv bolova koje nije na bazi aspirina kako bi se spriječilo prekomjerno krvarenje. Sredstva koja se mogu uzeti su razni preparati na bazi paracetamola (Panadol, Kafetin) odnosno preparati kao što su Voltaren, Ibuprofen i sl.

Na dan vađenja zuba ne smije se ispirati ranu mućkanjem, ne smije se piti vruće i hladno, ne smije se piti gazirano, niti na slamku. Ne smije se isisavati krv iz rane. Ako se peru zubi, mora se izbjegavati ranu. Sve to kako bi se stvorio ugrušak koji će zatvoriti ranu i omogućiti njeno cijeljenje.

Jedite kašastu i mlaku hranu. Žvačite na suprotnu stranu. Pijte normalno bez mućkanja.

Mjesto vađenja se može hladiti oblozima izvana, na obrazu po 15 minuta, pa napraviti 15 minuta pauzu. Treba odmarati. Ne saginjati glavu. Može se spavati na lagano uzdignutom jastuku.

Dan nakon vađenja možete početi ispirati usta mlakom, slanom otopinom kako bi se cijeljenje ubrzalo, a rana održala čistom.