Udlaga protiv hrkanja – SILENSOR

Posted in Preventivna stomatologija, Vijesti

silensorUdlaga protiv hrkanja – SILENSOR

Udlage protiv hrkanja se upotrebljavaju kako bi se smanjili efekti hrkanja koji mogu ugroziti spavalačke navike pojedinca i njegovih voljenih.

U ovom članku predstavit ćemo  jednu od brojnih metoda koja bi mogla pomoći pacijentima da postignu neometani noćni san za kojim čeznu.

Što uzrokuje hrkanja?

Kad brzo zaspimo i kad smo u dubokoj REM fazi sna, mišići vrata se opuste. Sukladno tome, mišići usta i ždrijela se također opuste. To ponekad dovodi do vibriranja mekog tkiva ždrijela što se čuje kao hrkanje. Mnogi ljudi hrču, ali neki hrču jače, što može smetati ne samo osobu koja hrče već i one koji su u njenoj blizini.

Razlog zbog kojeg ne hrčemo dok smo budni je povećan tonus mišića, koji održava prohodnim naše dišne puteve  tako da ne dolazi do vibracija i hrkanja.

Ipak, za one koji  hrču postoje razne metode i pomagala koje mogu pospješiti miran san.

Silensor

Silensor je naprava koja se sastoji od dvije prozirne plastične maskice koje su izmodelirane na osnovu individualnih otisaka pacijentovih zuba. One prekrivaju zube gornje i donje čeljusti, a međusobno su povezane posebnim plastičnim vodilicama.

To omogućuje ostanak pacijentove donje čeljusti u blago izbočenom položaju što olakšava nesmetan prolazak većoj količini zraka pri udahu i izdahu i ne dovodi do hrkanja.

Za razliku od dosadašnjih terapija hrkanja koje su bile dosta invazivne, nepraktične te relativno skupe, silensor udlaga protiv hrkanja je oralna naprava koja je dosta prihvatljiva za pacijenta jer je mala i udobna za nošenje, a ujedno je i najmanje invazivna metoda terapije.

POPUST