Svakodnevna oralna higijena

Posted in Top Ten

Velika većina ljudi koristi četkicu i zubnu pastu kao jedino sredstvo za održavanje oralne higijene, što nije dovoljno da bi spriječili nastanak karijesa, jer vizualni dojam da smo odstranili sav plak četkanjem ne znači i da smo time odstranili sve bakterije s površine zuba, a još manje iz međuzubnih prostora gdje obična četkica ne stigne.
Kod četkanja zuba bitna je tehnika i trajanje. Osim četkanja vrlo je bitno koristiti međuzubne četkice, zubni konac ili zubnu svilu. Njima čistimo prostore između zuba u koje se zavuku čestice hrane koje četkicom nikako ne možemo izvući.

Najbolja četkica za zube

Četkica za zube trebala bi biti jednostavna za držanje u ruci, male glave da s njom možemo doseći najnedostupnija mjesta, te gusta i mekana kako bi uz najmanji pritisak mogli očistiti zube, izmasirati zubno meso, ali i poštedjeti zubno meso od grube mehaničke sile koja uzrokuje recesiju gingive.

Posebnu pažnju moramo obratiti na čišćenje jezika, kojeg je dobro iščetkati na kraju pranja zuba kako bi se s njegove površine odstranili svi ostaci hrane i bakterija koje mogu dovesti do lošeg zadaha, ali i do nastanka karijesa i parodontoze.
Osim ovih postupaka temeljenih na mehaničkom principu, kao dodatna sredstva koriste se i različite antiseptičke otopine (vodice za usta) pomoću kojih se smanjuje količina bakterija u ustima i time pridonosi poboljšanju higijene.
Svi gore navedeni postupci, spadaju u okvire održavanja osobne higijene. No, u modernoj stomatološkoj praksi već duže vrijeme prisutan je pojam profesionalnog čišćenje zubi.