Što živi u našim ustima?

Posted in Vijesti

Provirimo li u ljudska usta, pronaći ćemo mnogobrojne mikrobe kao što su bakterije, virusi, gljivice i protozoe. Većina tih mikroorganizama je bezopasna, samo iskorištava naše gostoprimstvo.

Od svih vrsta mikroba koje žive u ustima, bakterije su najmnogobrojnije. Ako nema otvorenih rana ili posjekotina u ustima, većina bakterija u usnoj šupljini neće naškoditi domaćinu. Neke progutamo, pa ih unište enzimi iz sline, druge ubiju enzimi u želucu. Ipak, bakterije u ustima su odgovorne za neke od najčešćih bakterijskih bolesti u čovjeka, a to su bolesti desni i zubni karijes.

Koliko puta dnevno peremo ruke, a koliko zube i usnu šupljinu?

Procjenjuje se da u usnoj šupljini ima 600 i više različitih vrsta bakterija. Usporedbe radi, na rukama pronalazimo oko 200 različitih vrsta.

Jedna od bakterija iz usta je Streptococcus mutans, koji sa svojim srodnicima uzrokuje zubni karijes, jer razgrađuju šećere i škrob iz hrane i proizvode kiseline koje rastapaju zubnu caklinu.
Porphyromonas gingivalis se povezuje s bolestima parodonta (bolesti desni).
Druge vrste bakterija uključuju Staphylococcus epidermidis, Streptococcus salivarius i Lactobacillus sp.

Prije nekoliko godina znanstvenici s King’s College Hospital-a u Londonu otkrili su novu vrstu bakterija u usnoj šuljini. Nazvali su je Prevotella histicola. Ona se nastanjuje na gingivi i pretpostavlja se da doprinosi nastanku karijesa i bolesti desni. Svaka kap sline sadrži milijune bakterija, a skoro polovica njih još je uvijek nepoznata znanstvenicima.

Postoje snažne veze između bakterija iz usne šupljine i sveukupnog zdravstvenog stanja pojedinca, pa zato svako stanje u usnoj šupljini koje obiluje bakterijama treba shvatiti kao ozbiljan razlog za brigu i poduzeti sve što je u našoj mogućnosti da se nihov broj smanji.