Što je bolje: duda ili palac?

Posted in Top Ten

Općenito je normalno i zdravo za djecu da imaju potrebu za sisanjem, jer im sisanje pruža osjećaj sigurnosti i utjehe – smiruje ih.
Sisanje dude sasvim je prihvatljivo za bebe u njihovoj prvoj godini života. Njena upotreba može ujedno olakšati roditeljima početak novog zajedničkog života dok se ne snađu. Nemojte se osjećati krivima ako vaše dijete voli dudu. Pokušajte ograničiti njenu upotrebu nakon 6. mjeseca starosti bebe i djelujte na tome da je potpuno izbacite nakon napunjene godine dana. Kad dajete djetetu dudu, pridružite je nekoj mekoj igrački ili dekici, kako bi si pomogli kad dođe trenutak oduzimanja dude, jer će dijete i dalje imati nešto čime će se utješiti.
Za razliku od dude, palac je uvijek prisutan i sisanje palca teže je spriječiti, te se može odužiti i ovisno o učestalosti, jačini i trajanju sisanja, zubi se mogu gurnuti van svog položaja i tako biti izbačeni u prevelik preklop. Dijete može imati poteškoća u izgovaranju riječi. Uz sve to gornja i donja čeljust mogu izgubiti svoj pravilan odnos i može doći do deformacije nepca.