Štapić za žvakanje

Posted in Vijesti

 

Još iz davnina, kad su se počele razvijati prve kulturne zajednice, postoje pisani zapisi o ljudskoj brizi za zdravlje i higijenu zuba i usne šupljine. Babilonci (3500.g.pr.n.e.), egipćani, grci i rimljani nisu imali četkicu za zube koju danas poznaje moderan čovjek, već su koristili “drvenu četkicu za zube”. Stara četkica za zube bila je štapić za žvakanje kojeg su naši preci upotrebljavali za održavanje svakodnevne oralne higijene. Iako su evropljani davno koristili njegove blagodati, sve se to izgubilo prije 3 tisuće godina. Njegova upotreba se zadržala u današnje vrijeme u ruralnim područjima Afrike i Azije. U Senegalu i istočnoj Africi zovu ih sothiou što znači čistiti na wolof jeziku. Zovu ih i mswaki što na swahili jeziku znači “četkica za zube”. Na Bliskom istoku, u islamskom svijetu, imaju posebno religijsko značenje, nazivaju se miswak (siwak ili miswaak), i smatra se da su to najbolji šatapići za žvakanje.

Štapići se razlikuju po svojim svojstvima, ovisno o vrsti drveta iz kojeg su načinjeni. Zapanjujuće je da se grančice za izradu štapića za žvakanje dobivaju iz više od 300 različitih vrsta drveća i grmova! Vrsta drveta ili grma iz kojeg se dobivaju, drukčija je za svako podneblje – na Bliskom istoku izrezuju se iz posebne biljke zvane arak (Salvadora persica, toothbrush tree – koja pripada porodici gorušica), u zapadnoj Africi koriste se grančice stabla naranče ili limete, dok se stablo nima najvše koristi na Indijskom podkontinentu.

Štapić za žvakanje ne ističe se ljepotom. To je štapić dužine jednog pedlja i debljine olovke. Žvače se sve dok se jedan kraj ne razmekša i ne rascvate. Tijekom žvakanja dolazi do pomicanja ostataka hrane i plaka iz međuzubnih prostora jer vlakna djeluju kao interdentalni konac. Žvakanje izaziva pojačano lučenje sline što djeluje kao prirodna vodica za usta koja ispire bakterije iz usta i onemogućava njihov rast u usnoj šupljini. Kad kraj štapića potpuno omekša i rascvjeta se, taj se dio štapića trlja po zubima i desnima baš kao četkica za zube i tako se mogu očistiti ostaci hrane i plak sa zubnih površina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO ili WHO) podržala je upotrebu miswaka. Istraživanja pokazuju da je prednost štapića za žvakanje ta što sadrže abrazive, deterđente, antiseptike, adstringente, fluor i inhibitore enzima. O tkriveno je da neke biljke sadrže kemijske spojeve koji sprečavaju nastanak plaka, jer imaju antiseptička svojstva i njihovo djelovanje može se usporediti s ostalim poznatim dezinficijensima i sredstvima protiv plaka. U Namibiji biljka zvana muthala inhibira rast patogena koji su uzrok gingivitisa, parodontitisa, karijesa i kandidijaze. Salvadora persica sprečava nastanak ulkusa. Druge studije pokazuju da je žvakanje štapića jednako četkanju zuba s pastom za zube jer se čiste i zubi i desni, sprečava se karijes, jačaju se korijeni zuba, osvježava dah (prije i poslije jela), i pogoduje se bolesti želuca i glavobolji. Također može zamijeniti cigaretu u ustima pušača koji žele prestati pušiti što može pogodovati sprečavanju debljanja nakon prestanka pušenja.