Prva posjeta stomatologu

Posted in Dječja stomatologija, Top Ten

Preporuka je da se dijete prvi put dovede u stomatološku ordinaciju između druge i treće godine, neovisno o karijesu. Bilo bi dobro učiniti to dok su zubi još zdravi, kad će ih stomatolog samo pregledati, prebrojiti i eventualno premazati fluorom (fluoridacija). Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnom sjećanju, pa će i slijedeći put rado doći. Ako nema karijesa, dijete će kroz igru, druženje i razgovor stvoriti prijateljski odnos sa stomatologom, i u trenutku kad se karijes eventualno pojavi, liječenje i popravak zuba neće mu biti potpuna nepoznanica.
Ako je prvi posjet stomatologu uslijedio nakon otkrivanja karijesa, ne preporučuje se odmah započeti s liječenjem – neka prvi posjet ostane u ugodnom sjećanju. Drugim riječima, razgovarati o tome kako “gric i grec” jedu zubić sve dok ga mi četkicom i malim tušem ne uklonimo. Za sljedećeg posjeta, ako se procijeni da je dijete spremno i da se može računati na njegovu suradnju, započinje liječenje karijesa.
Ako dijete dolazi u ordinaciju s bolnim zubom, potrebno je odmah intervenirati, što svakako budi kod djeteta strah, otpor i ostaje u neugodnom sjećanju, a to otežava svaki slijedeći posjet stomatologu.

Kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu?
Dijete treba prethodno pripremiti tako što će mu se opisati kako izgleda stomatološka ordinacija, spomenuti veliki stolac u kojem će sjediti u svjetlu reflektora i malo ogledalo pomoću kojega će stomatolog pregledavati zubiće; opisati “bušilicu” kao specijalnu četkicu za čišćenje zubi, koja ujedno i “tušira” zubiće… Ne treba spominjati svoja neugodna iskustva kod stomatologa, niti reći da neće ništa boljeti, odnosno da stomatolog neće ništa raditi u ustima. Drugim riječima, treba pokušati dijete zainteresirati kako bi se radovalo posjetu stomatologu.

 

Vezane vijesti:

Oralno zdravlje djece

Karijes bočice i drugi problemi

Ozljede zuba u djece 

Pečaćenje fisura zuba

Minimalne intervencije