Porijeklo četkice za zube

Posted in Vijesti

Prva četkica za zube s vlaknima izumljena je u Kini tijekom dinastije Tang (619.-907.) i napravljena je od svinjskih čekinja. Japanski Zen majstor Dōgen Kigen zapisao je u Shōbōgenzō (kolekcija o budističkim praksama i prosvjetljenju) da je vidio neke monahe kako peru zube četkicom kad je bio u Kini 1223. godine. Te četkice bile su načinjene od dlaka konjskog repa nataknutih u bivolju kost. Putnici su donijeli četkicu s čekinjama iz Kine u Evropu. U Evropi se počela upotrebljavati tijekom 17. stoljeća. Mnoge su se takve četkice uvezle iz Kine u Evropu do sredine XX. stoljeća.
William Addis iz Engleske bio je prvi koji je proizveo četkicu za zube u seriji 1780. godine. Kad je 1770.g završio u zatvoru, smislio je način kako unaprijediti dotadašnju metodu pranja zuba – trljanje čađi i soli s krpom po zubima. Uzeo je malu životinjsku kost. Čuvar mu je nabavio čekinje koje je spojio u čuperke koje je onda ugurao u rupice koje je načinio u kosti i onda ih je zalijepio. Nakon izlaska iz zatvora, započeo je proizvodnju četkica koje je izumio i ubrzo se jako obogatio. Umro je 1808. i prepustio je posao svom najstarijem sinu Williamu II. Kompanija i danas posluje pod imenom Wisdom Toothbrushes.
Do 1840. g. četkice za zube masovno su se proizvodile u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu. Svinjske čekinje su se upotrebljavale za jeftinije četkice, a jazavčeve dlake za one skuplje.

H.N. Wadsworth prvi je patentirao četkicu za zube1857. godine u SAD-u, ali je masovna proizvodnja u SAD-u započela tek 1885. Napredni dizajn četkice podrazumijevao je dršku od kosti s rupicama u koje su bile ugurane čekinje sibirskog vepra. Nažalost, životinjske čekinje nisu bile najbolji materijal za četkice za zube jer su na njima bujale bakterije ako se ne bi posušile nakon uporabe, a i ispadale su im dlake. U SAD-u pranje zuba nije postalo svakodnevna navika sve do kraja II. svjetskog rata, kad su američki vojnici koji su se vratili iz rata, započeli primjenu novostečenog znanja i u svakodnevnom životu.

Tijekom XX. stoljeća, celuloidne drške postepeno su zamijenile one od kosti. Prirodna životinjska vlakna (čekinje) su zamijenjene najlonskim vlaknima (DuPont, 1938.g.). Prva četkica za zube s najlonskim vlaknima prodana je 24.veljače 1938.g. Prva električna četkica, Broxodent, izumljena je u Švicarskoj 1954. g. A sada na početku XXI.stoljeća, najlon se udomaćio za proizvodnju vlakana dok se drške rade od termoplastičnog materijala.