Bol u zubu nakon novog ispuna

Posted in Vijesti

high_filling_pain-700x450

Bol u zubu nakon novog ispuna: Zašto se javlja i kako je ukloniti?

Ako vam je ikad stomatolog u svojoj ordinaciji stavio ispun, vjerojatno se sjećate da vam je stavio među zube komadić obojanog papira i zamolio vas da zagrizete u njega. Potom vas je doktor upitao: Je li visoko?

S obzirom da su usta u većini slučajeva utrnuta zbog anestezije, teško je reći odmah na licu mjesta je li ispun previsok ili nije. Također, što prije kažemo doktoru da je sve u redu, prije ćemo moći sići sa zubarskog stolca i otići u život!

Ponekad, nekoliko dana nakon postavljanja novog ispuna, možete primijetiti da je malčice previsok. Kad zagrizete, ispun i zub na suprot njemu, dodiruju se prije svih ostalih zuba što može dovesti do krivog zagriza. Međutim, najgora posljedica previsokog ispuna je bol!

Zašto previsoki ispun uzrokuje bol?A Tooth With Symptomatic Apical Periodontitis Due to a High Filling

Zub je smješten u zubnoj alveoli, koštanoj čašici u čeljusnoj kosti, i vezan je za alveolnu kost parodontnim ligamentom. Kad ispun ostane previsok, zub se utisne u alveolu i vrši pritisak na parodontni ligament što dovodi do iritacije i upale.

Svako tkivo koje je iziritirano može postati osjetljivo nakon duge izloženosti iritaciji. Kao što se npr. koža ruku može iziritirati i postati otečena i crvena ako provedete cijeli dan čupajući travu golim rukama. U tom slučaju, tijelo usmjerava veće količine krvi u dlanove kako bi došlo do bržeg cijeljenja. Oni postaju crveni, upaljeni, i vrlo osjetljivi što je dio procesa cijeljenja. Isto to se događa s parodontnim ligamentom kad je utisnut više no obično kao posljedica previsokog ispuna na zubu.

Stručni naziv za ovu pojavu je akutni apikalni parodontitis.

Na slici desno, vidi se žuto obojani previsoki ispun na molaru.

Na dnu slike vidi se proširenje u području parodontnog ligamenta i upala s povećanom prokrvljenosti na istom području. To je uzrok vaše boli kad zaostane previsoki ispun.

Kako ukloniti bol koju uzrokuje akutni apikalni parodontitis?

Kako bi uklonili bol, moramo ukloniti uzrok boli. To znači da morate nazvati svog stomatologa i reći mu da je ispun previsok. Postupak smanjenja previsokog ispuna i njegovo uštimavanje u prirodan zagriz ne bi trebao trajati više od 5 minuta i vjerojatno vam ni jedan stomatolog neće to naplatiti, jer već od samog početka nije bio dobro uštiman.

Koliko će vremena trebati da bol nestane?

Nakon smanjenja previsokog ispuna, parodontni ligament treba još neko vrijeme da se regenerira i da se riješi stresa pritiska koji je činio zub.

Proces cijeljenja može potrajati od jednog dana do dva tjedna. Kao opće pravilo, ako bol ne prestane nakon 2 tjedna, trebat ćete se javiti svom stomatologu jer je razlog dugotrajne boli u nečem drugom.

Često pacijenti misle da će bol proći sama od sebe, ali bolje je nazvati stomatologa i provjeriti je li uzrok previsoki ispun. Ako se javite dok je bol mala, problem će se brzo riješiti i neće se razviti u nešto ozbiljnije i bolnije.