Oralno zdravlje djece

Posted in Dječja stomatologija, Top Ten

Prvi mliječni zubi niču oko šestog mjeseca starosti djeteta. U većini slučajeva to su donji središnji sjekutići. Zatim slijede gornji središnji i bočni sjekutići, pa donji bočni sjekutići, tako da s napunjenom prvom godinom dijete ima sveukupno osam zubića. Iza njih, nakon prvog rođendana, niču prvi mliječni kutnjaci, zatim očnjaci i na kraju drugi mliječni kutnjaci.

Mliječni zubi su manji i bjelji od trajnih. Opće je pravilo da će djetetu za svakih navršenih 6 mj. niknuti otprilike 4 zuba, da donji zubi najčešće niču prije gornjih i da djevojčice dobivaju zube prije dječaka. Mliječni zubi niču obično u paru po jedan s desne i s lijeve strane čeljusti – sve dok svih 20 nije ispunilo usta, po 10 u svakoj čečjusti, što se događa kad dijete ima 2 i pol do 3 godine.
Oko 4. godine, donja čeljust i kosti lica počinju rasti, stvarajući prostore između mliječnih zuba koje nazivamo dijastemama. To je prirodan tijek rasta koji osigurava potrebno mjesto za šire trajne zube koji će izniknuti. Potpuni zubni niz ostaje u ustima do 6. odnosno 7. godine života, kad započinje izmjena zuba. Između 6. i 12. godine, u ustima se nalaze i miječni i trajni zubi istovremeno, pa to nazivamo mješovita denticija.

Zašto je važno čuvati mliječne zube?
Iako je istina da se mliječni zubi zadržavaju samo kratko vrijeme u ustima, oni imaju višestruko važnu ulogu jer: daju licu estetski izgled, pomažu u razvoju pravilnog govora i omogućuju jasan i razumljiv govor, omogućuju pravilan rast i razvoj čeljusti te dobro žvakanje što je preduvjet dobre probave, čuvaju mjesto za svoje trajne nasljednike, te omogućavaju trajnim zubima nicanje u zdravom okruženju, kako karijes i infekcije s mljiječnih zuba ne bi prouzručili štetu trajnim zubima koji se razvijaju ispod njih.

Slijedeća tablica prikazuje kada bi trebali niknuti mliječni zubi u djece. Imajte na umu da vrijeme nicanja može varirati od djeteta do djeteta.

 

TABLICA RASTA MLIJEČNIH ZUBA
GORNJI ZUBI vrijeme nicanja(mj) vrijeme ispadanja (god)
središnji sjekutići 8 do 12 6 do 7
drugi sjekutići 9 do 13 7 do 8
očnjaci 16 do 22 10 do 12
prvi kutnjak 13 do 19 9 do 11
drugi kutnjak 25 do 31 10 do 12
DONJI ZUBI
središnji sjekutići 6 do 10 6 do 7
drugi sjekutići 10 do 16 7 do 8
očnjaci 17 do 23 9 do 12
prvi kutnjak 14 do 18 9 do 11
drugi kutnjak 23 do 31 10 do 12

 

Vezane vijesti:

Prva posjeta stomatologu

Karijes bočice i drugi problemi

Ozljede zuba u djece 

Pečaćenje fisura zuba

Minimalne intervencije