Možemo li bez paste za zube?

Posted in Vijesti

Kada spomenemo održavanje oralne higijene, u većini slučajeva pomislimo na uobičajeno četkanje zuba i osjećaj svježine koji pruža pasta za zube s okusom mentola. Zapravo, mali broj ljudi zna da bi pranje zuba trebalo biti temeljito čišćenje svake pojedine plohe svakog zuba, što iziskuje podosta vremena i mijenjanje ustaljenih navika. Za to su nam potrebne četkica za zube i četkica za međuzubne prostore koje će svojim vlaknima poremetiti strukturu biofilma plaka i onemogućiti njegov daljnji razvoj i opstanak na zubnoj površini, dok pasta za zube služi kao pomoćno sredstvo. Iako je pasta za zube manje važna, ne znači da je ne moramo koristiti, jer nezamjenjiv osjećaj čistoće, učinit će se nedostižnim bez njene upotrebe.

Umijeće četkanja zuba

Ako se zubi pravilno četkaju, ne postoji čak ni potreba za zubnom pastom. Blagim kružnim pokretima četkicom peru se sve plohe zuba – prednja, stražnja i grizna, a prostor između zuba čisti se posebnom interdentalnom četkicom. Jesu li zubi dobro oprani, može se provjeriti detektorima plaka koji preostali plak boji u ljubičasto.

Ono na što moramo obratiti pažnju kod odabira paste za zube je njen sadržaj. Postoje paste za zube i zubni gelovi. Paste za zube sadrže granule, dok ih gelovi nemaju. Granule mogu biti različitih veličina što onda utječe na abrazivni potencijal paste za zube. Paste za zube s većim granulama u kombinaciji s prejakim četkanjem, mogu prouzročiti oštećenja mekih tkiva sluznice i dovesti do oštećenja tvrdih tkiva zuba i osjetljivosti zubnih vratova.
Paste za zube i zubni gelovi po kemijskom sastavu mogu sadržavati antiseptike, esencijalna ulja ili visoke doze fluorida, pa ih zato nazivamo kurativnim pastama. Sve kurativne paste trebalo bi koristiti prema lječničkim uputama, razumno, pogotovo kod djece, koja bi trebala u potpunosti ispljunuti sadržaj, a ne progutati ga.