Metal-keramičke krunice

Posted in Fiksna protetika, Vijesti

MKKMetal-keramičke krunice su tradicionalne krunice koje se često upotrebljavaju za poboljšanje čvrstoće i estetike jednog zuba ili u konstrukciji zubnih mostova. Češće se upotrebljavaju na stražnjim zubima i smatraju se čvrstim krunicama. Međutim, sve manje ispunjavaju zahtjevnu estetiku koju donose nove tehnologije izrade bezmetalnih krunica, te se danas ljudi rađe odlučuju za potpune keramičke (e-max) ili cirkon keramičke krunice.

 

Što je metal-keramička krunica?

Metal-keramička krunica ili porculanska krunica na metalu sastoji se od metalne jezgre na koju je nanesena keramika. Unutarnji dio može se napraviti od više vrsta metala, legure koje joj daju čvrstoću.

 

Zašto izabrati metal-keramičku krunicu? 

Ovakvu krunicu odlikuje čvrstoća i dugotrajnost. Bolji je izbor od akrilatnih i fasetiranih krunica i potpuno metalnih krunica.

Još uvijek je jeftinija od cirkon-keramičkih i potpuno keramičkih krunica.

Cijena i vrijeme izrade konačnog rada ovisit će ujedno i o broju krunica koje će se u konačnici izraditi.

 

Nedostaci metal-keramičke krunice

Glavni nedostatak metal-keramičke krunice je mogućnost loma keramike što dovodi do vidljivosti metala.

Ova vrsta krunica je dosta debela i potrebno je više izbrusiti zub kako bi se postigla bolja estetika. Veće brušenje može zakomplicirati zamjenu krunice kad za to dođe vrijeme u budućnosti.

Na kraju, postavlja se problem estetike. Metalni rub kod nekih pacijenata  koji imaju problema s povlačenjem desni s vremenom se počinje prikazivati kao tamna crta koja sve više smeta. S toga se mnogi pacijenti već u početku odlučuju za estetski bolju opciju bezmetalne keramike.

POPUST

Krunice i mostovi…