Krunice i mostovi

Posted in Fiksna protetika, Top Ten

Zubna krunica (navlaka) je “kapica” kojom se nadoknađuje zub – po obliku, veličini, čvrstoći – odnosno poboljšava se izgled zuba.

Kad se krunica cementira na svoje mjesto, ona potpuno prekriva krunu zuba – vidljivi dio zuba koji se nalazi u ustima.

Zubnu krunicu potrebno je napraviti u slijedećim uvjetima:

  • Kako bi se zaštitio oslabljeni zub (zub s opsežnim karijesom) od puknuća
  • Kako bi sačuvali dijelove već puknutog zuba
  • Kako bi nadoknadili zub koji je već puknuo ili koji je destruiran
  • Kako bi prekrili i učvrstili zub koji na sebi ima veliki ispun (plombu)
  • Kako bi usidrili most i nadoknadili zub koji nedostaje
  • Kako bi prekrili zub s promijenjenom bojom
  • Kako bi prekrili/nadogradili implantat

Kakve sve krunice postoje?

Trajne krunice mogu biti izrađene od metala, metal-keramike, potpune keramike i cirkon-keramike.

Metali koji se koriste za izradu metalnih krunica su: zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom). Uspoređujući ih s ostalim tipovima krunica kod izrade potpune metalne krunice skida se manje zuba, a trošenje zuba u suprotnoj čeljusti je svedeno na minimum. Potpune metalne krunice podnose dobro žvačne sile i jako su dugotrajne. Također, metalne krunice manje pucaju i manje se lome. Najveći manjak je kod njih metalna boja koja narušava estetiku, zato su dobar izbor za stražnje molare koji su manje vidljivi.

Za razliku od potpunih metalnih krunica, metal-keramičke krunice mogu se napraviti u boji susjednog zuba, pa izgledaju potpuno kao običan zub. Ipak, njihov nedostatak je taj što je trošenje zuba u suprotnoj čeljusti jače u usporedbi s potpunim metalnim krunicama. Keramički dio krunice može se otkrhnuti ili odlomiti. Ponekad metal može prosijavati ispod keramike kao tamna crta, pogotovo uz rub gingive. Ove krunice su dobar izbor kako za prednje tako i za stražnje zube.

bezmetalne kruniceBezmetalne krunice su potpune keramičke krunice i cirkon-keramičke krunice najvjernije oponašaju prirodnu boju zuba i pogodnije su za ljude koji su alergični na metale. Odličan su izbor za prednje zube zbog svoje visoke estetike. Cirkon-keramičke krunice su uz sve to i jako čvrste. Kod ovih krunica nema prosijavanja metala uz rub gingive.

 

Privremene u odnosu na trajne krunice.

Privremene krunice mogu se izraditi u stomatološkoj ambulanti dok se trajne krunice moraju izraditi u zubotehničkom laboratoriju. Privremene krunice se izrađuju od akrilata i mogu se upotrijebiti kao privremeno rješenje dok se ne izradi trajna krunica u laboratoriju.

 

Koji su koraci u izradi krunice?

Koji su problemi vezani uz zubne krunice?

Što su onleji i ¾ krunice?

Koliko traju zubne krunice?

Treba li zub s krunicom posebnu njegu?