Koji su problemi vezani uz zubne krunice?

Posted in Top Ten

 

Koji su problemi vezani uz zubne krunice?

Nelagoda i osjetljivost.

Vaš netom dovršeni zub može biti osjetljiv odmah nakon cementiranja. Ako je zub živ, može biti osjetljiv na toplo i hladno. Stomatolog će Vam preporučiti zubnu pastu za osjetljive zube. Bol ili osjetljivost koji se pojavljuju kod zagriza obično govore o previsokoj krunici. Ako je tako, nazovite stomatologa koji će to odstraniti.

Otkrhnuta krunica.

Keramičke krunice mogu se ponekad otkrhnuti. Ako je defekt mali, može se popraviti materijalom za ispune. Ako je defekt veliki, treba zamijeniti krunicu.

Klimanje krunice.

Ponekad se cement otopi ispod krunice. Ne samo da se onda krunica klima, već se otvara put za ulazak bakterijama koje onda prouzrokuju karijes na preostalom dijelu zuba. Ako osjetite da vam se klima krunica, nazovite svog stomatologa.

Ispadanje krunice.

Obično se to događa zbog nedostatne veze sa zubom ili zbog manjka cementa. Ako se to dogodi, nazovite stomatologa koji će pogledati može li se ponovno cementirati ili će trebati izraditi novu krunicu.

Alergijska reakcija.

S obzirom da su metali korišteni za izradu krunica obično legure (mješavine) različitih metala, mogu se pojaviti alergijske reakcije na pojedine komponente legure ili keramike upotrijebljene za izradu krunice, ali to je jako rijetko.

Tamna crta oko ruba krunice na gingivi.

Tamna crta uz rub krunice na gingivi je metal s ruba krunice koji prosijava kroz sluznicu, pogotovo ako je krunica metal-keramička.

Krunice i mostovi…