Koji su koraci u izradi krunice?

Posted in Top Ten

Koji su koraci u izradi krunice?

Priprema zuba za izradu krunice obično podrazumijeva tri ili četiri posjete stomatologu:

  1. zub treba pregledati i pripremiti
  2. treba isprobati trajnu krunicu
  3. krunicu treba cementirati

1. Pregled i priprema zuba

Stomatolog će trebati rtg snimku kako bi uvidio u kakvom je stanju korijen zuba i okolna kost. Ako je zub obuhvaćen karijesom ili ako postoji rizik od upale ili oštećenja zubne pulpe, mora se prije svega napraviti liječenje kanala zuba -endodoncija.

Prije početka izrade krunice, stomatolog će dati anesteziju koja obuhvaća zub i okolnu sluznicu. Zatim će zub smanjuje sa svih strana da se dobije mjesto koje će ispuniti krunica. Količina zuba koju treba odstraniti ovisi o vrsti krunice koju se izrađuje (za potpune metalne krunice treba manje mjesta, a za potpune keramičke ili metal-keramičke krunice treba više mjesta). Ako nedostaje poveći dio zuba uslijed nastanka karijesa, stomatolog će taj dio zuba nadoknaditi materijalom za ispune.

Nakon preoblikovanja zuba, stomatolog će uzeti otisak zuba posebnom masom za otiske na osnovu koje će se u laboratoriju oblikovati krunica. Ako je buduća krunica od keramike, bira se boja zuba koja najviše odgovara susjednim zubima.

Otisci se šalju u zubotehnički laboratorij gdje se izrađuje krunica. Krunica se vraća stomatologu u ordinaciju nakon par dana.

Tijekom ove prve posjete stomatolog će izraditi privremenu krunicu koja će prekriti i štititi pripremljeni zub dok se ne izradi stalna krunica. Privremene krunice se obično izrađuju iz akrilata i pričvršćuji se privremenim cementom.

2. Proba trajne krunice.

Za druge posjete, stomatolog će skinuti privremenu krunicu i provjeriti odgovara li nova krunica oblikom i bojom, zatim će je poslati ponovno u laboratorij na konačni dovršetak.

3. Cementiranje krunice.

Ako je sve u redu, stomatolog će cementirati trajnu krunicu.

 

Krunice i mostovi…