Karijes: jučer, danas, sutra…

Posted in Top Ten

Karijes je bolest koju uzrokuje više čimbenika. Glavna karakteristika joj je destrukcija tvrdih zubnih tkiva – caklina, dentin, cement – koja je posljedica demineralizacije usljed prisutstva kiselina koje proizvode bakterije iz zubnog plaka kada razgrađuju ostatke hrane – šećer u hrani i piću, prisutne u našim ustima.
Povezuje se i s greškama u provođenju oralne higijene, neadekvatnim pastama za zube, lošim četkicama za zube, nedostatku interdentalnog čišćenja, te genetskoj predispoziciji.
Utjecaj kiselosti sline (pH sline) važan je za nastanak karijesa. Nakon uništenja cakline, dolazi do propadanja dentina, a nakon njega inficira se zubna pulpa (“živac”) što dovodi do njene upale (pulpitis) i kasnije do odumiranje pulpe. Ako se zub ne liječi, infekcija se širi periapikalno u područje oko vrška korijena zuba, uzrokujući periapikalni parodontitis što može dovesti do apscesa (lokalizirane nakupine gnoja), karakteriziranog jakim bolovima i oticanjem.
Karijes se jednostavno može spriječiti redovitim četkanjem zuba i čišćenjem međuzubhnih prostora, izbjegavanjem zašećerene hrane i pića, te redovitim posjetama stomatologu.