Izbjeljivanje zuba

Posted in Top Ten, Vijesti

Jedan od najnovijih trendova u stomatologiji je izbjeljivanje zuba. Zubi mogu potamniti zbog upotrebe duhanskih proizvoda, pijenja obojenih pića kao što su kava, crno vino, čaj, kola i niz drugih čimbenika.

Postoje različiti postupci izbjeljivanja zuba. U našoj ordinaciji koristimo gel za izbjeljivanje u kombinaciji s lampom za izbjeljivanje zuba. Ova metoda je brža i odvija se u kontroliranim uvjetima.

Gel je na bazi peroksida i mijenja boju zuba prodirujući u caklinu i dentin zuba izazivajući posvijetljenje boje. Sam postupak nije štetan za zube, a okolna sluznica se zaštićuje posebnim preparatom koji je štiti od prodiranja gela.IZBLJELJIVANJE S

Rezultati su brzo vidljivi kao posvijetljenje tamnih zuba. Postupak se može ponoviti ako je početna boja zuba bila tamnija, te se rezultat postiže nakon 2-3 posjete.

Izbjeljivanje nije trajnog karaktera. Sve ovisi o navikama pacijenta. Izbijeljeni zubi mogu zadržati svjetliju boju 3-4 godine.

Izbjeljivanje je uspješno kod manje diskoloriranih zubi, dok za veće i tamnije defekte zuba, treba tražiti druga, dugotrajnija rješenja.

 

Izbjeljivanje avitalnog zuba

single wPonekad kad se devitalizira zub, može doći do promjene boje zuba. On može potamniti, posiviti u odnosu na ostale zube. To se prvenstveno događa zbog taloženja pigmenata iz krvi u dentin, unutarnju strukturu zuba, što onda prosijava kroz caklinu kao tamna mrlja. Često je to posljedica traume ili karijesa koji su prouzročili nekrozu zubne pulpe, a produkti nekroze su se istaložili u dentinu.

Što će učiniti stomatolog?

Prvo što se mora napraviti u tom slučaju je endodontska terapija. Bio zub liječen od ranije ili je nekroza bila neliječena, mora se provesti novo čišćenje i širenje korijenskog kanala kako bi bili sigurni da je punjenje hermetički zabrtvilo korijenski kanal i onemogućilo prolaz, razvoj i prodiranje bakterija u periapikalni prostor što bi moglo dovesti do nove infekcije. Zatim se postavlja gel za izbjeljivanje avitalnih zuba koji pacijent nosi u zubu nekoliko dana. Slijedeća posjeta pokazat će ima li potrebe za novim izbjeljivanjem ili će se krenuti u zadnju fazu rada, a to je izrada kvalitetnog estetskog ispuna.

AKCIJSKI POPUST