Cirkon keramika

Posted in Fiksna protetika, Top Ten

bezmetalne kruniceCIRKON-KERAMIKA

Krunice izrađene iz cirkon-keramike su vrlo popularne i sve više zamjenjuju matal-keramičke krunice, pogotovo u stražnjem dijelu zubnog niza gdje se zahtjeva veća čvrstoća zbog većih žvačnih sila.

Izdržljive su, lako se održavaju i dugotrajne su. Povrh toga cirkon-keramičke krunice se zbog svoje translucentnosti dobro uklapaju u zubni niz te se teško razlikuju od odstatka prirodnog zubnog niza.

 

Što je cirkon-keramička krunica?

Ovaj tip krunice izrađen je od cirkona, vrlo čvrstog materijala koji je kompatibilan s ljudskim organizmom. Osim u stomatologiji, cirkon se upotrebljava i udrugim medicinskim granama, kao npr. za izradu umjetnih zglobova i dobro je poznat po svojoj čvrstoći i dugotrajnosti.

Cirkon je tip kristala koji je dugotrajan i neuništiv.

Uz to nema straha da tijelo odbaci cirkon ili razvije alergijsku reakciju. S toga se sve češće izabire za zamjenu umjesto metal-keramičkih krunica.

 

Prednosti cirkon-keramike

Ono što odlikuje cirkon-keramiku je čvrstoća, dugotrajnost, biokompatibilnost i visoka estetika, te minimalna preparacija zuba.

Ovo je idealan izbor za onog koji traži čvrstu krunicu koja će biti dugotrajna i kvalitetna, idealna za vraćanje estetike na onim mjestima gdje su zubi oštećeni ili su trajno promijenili boju.

 

Nedostaci cirkon-keramike

Jedan od nedostataka ovakve krunice je njena cijena koja proizlazi iz skupe obrade cirkona koji čini osnovu ovakve krunice. Drugi razlog je vrlo velika čvrstoća koja čini ovaj materijal pogodnim za sražnje zube, a koja može kod prekomjernog stiskanja zuba prouzročiti trošenje zuba u suprotnoj čeljusti.

 

POPUST