Bezmetalna keramika

Posted in Top Ten, Vijesti

Estetika bezmetalne keramike, nemjerljivo je ispred metal-keramičke i zato se koristi za korigiranje prednjih zuba. Razlog tomu je činjenica, da ona, isto kao i zub, propušta svjetlost, djeluje ‘’živo’’ i s toga ju je nemoguće uočiti u zubnom nizu.

Za razliku od klasičnih metal-keramičkih krunica koje se izrađuju od metalne jezgre na koju se nanosi keramika, bezmetalne krunice ne sadrže metal, što doprinosi vrhunskom estetskom učinku koje ove krunice imaju.

Razlikujemo e-max keramički sustav i cirkon-keramiku.

E-max keramičke krunice izrađuju se od čvrste, visoko-estetske keramike koja omogućuje postizanje prirodnog oblika, boje i translucencije zuba. To se posebno može vidjeti kod pojedinačnog nedostatka zuba gdje se nova krunica ne izdvaja ni po čemu od ostatka zubnog niza. Ovaj sistem pogodan je za izradu krunica u prednjem dijelu zubnog luka, štedeći tako zubno tkivo od prekomjernog brušenja.

U prednjem i stražnjem dijelu zubnog luka, gdje je potrebna veća čvrstoća, odnosno izrada mostova kojim nadoknađujemo veći broj zuba, umjesto e-max keramike, izrađujemo cirkon-keramiku koja umjesto metalne jezgre ima cirkon-oksid, materijal izvrsne čvstoće i visoke otpornosti na lom, odličan jer je biokompatibilan i za razliku od metala ne iritira desni.

 

Krunice i mostovi…